Case Studies

We performed a large scale renovation on a grand Victorian home in Glen Iris that now demonstrates both tradition and modernity.

Glen Iris Renovation

1910 Edwardian Weatherboard

Glen Iris Case Study

The owners of this Glen Iris home lived in their 1910 Edwardian weatherboard for seven years before the needs of a growing family made a home renovation a matter of urgency. With only a 1990s part renovation at the rear and a traditional layout of enclosed rooms, the home was becoming increasingly less practical for a family with young children. Armed with a folder of inspiration – dream clippings of rooms, designs and finishes, the owners approached Sherbrooke Design and Construction to extend their family home.

Features

  • Open Plan Living
  • On Budget
  • Full Landscaping
  • Solar Panels
  • HIA Award Winning House

The brief included open-space living areas with indoor/outdoor entertaining, an upstairs extension with space for the children and a downstairs study. It also included very clear instructions on preserving the integrity of the original Glen Iris home. From the street, the house still looks like a single-storey Edwardian weatherboard, albeit with a fresh lick of paint and immaculate landscaping. From the back, any hints of tradition are gone. A modern, two-storey structure, built in lightweight materials with full-height glass and a seamless transition from indoors to outdoors brings the home startlingly into this century.

Inside, clean lines are visible throughout. The back of the existing building has been demolished to make way for an upper storey and a ground-floor extension complete with new deck. The living, kitchen and dining areas (at rear) are spacious and flow seamlessly. In the living area, a bench seat running alongside the fireplace is duplicated on the decking, providing a natural flow-on effect.

The balance of old materials with new has been smartly managed with wood. Stained Tasmanian Oak floorboards run from the hallway right through to the back of the house. The seamless transition continues with the indoor space flowing onto the Spotted Gum decking through two full-height glass-panel sliding doors. Recycled Red Gum sleeper posts at the end of the decking have generous gaps between them, keeping the line of sight open to the property’s rear boundary.

Green credentials of this old-meets new home include solar energy and the use of treated greywater for the garden and lawn. Shower and kitchen water is collected into a greywater treatment system, located under the back deck, and then pumped into the garden. Effective insulation of every wall in the home, plus double-glazed windows, reduces reliance on heating, while Colorbond awnings above the windows provide protection from the harsh summer sun, keeping the house cool without the need for air conditioning.

The home now meets all the clients’ day to day living requirements and demonstrates the best of both worlds: tradition and modernity.

Sherbrooke was also acknowledged by the industry when this home was runner-up (silver medal) in the HIA Victorian Housing Award Best Renovation/Addition category.