Brighton Renovation & Restoration

We performed a full restoration & renovation of this double storey paradise in Brighton.

Brighton Renovation & Restoration

Bayside City Council Built Environment Award Winner

Brighton renovation and restoration

The stunning transformation by Sherbrooke Design and Construction of this Brighton home won Best Heritage Renovation/Restoration at Bayside Council’s Bayside Built Environment Awards.

The Bayside City Council Built Environment Awards showcases and celebrate Bayside’s most outstanding building designs within the municipality. The awards raise community awareness of design, landscape and heritage issues and publicly acknowledge architects and designers who have positively contributed to the city’s built environment.

Features

  • Best Heritage Renovation/Restoration Award
  • Original Heritage Brickwork
  • Second Storey Extension
  • Basement Garage

The renovation was a total refurbishment with a second storey extension resulting in a home that now offers exceptional space in a fantastic living environment. The Brighton home had a rear internal renovation back in the 1970’s which unfortunately had not retained any of the original period features. Both of the home’s front and side exteriors had also been painted over in cream paint and the overall home was in need of some major repairs.

The design involved stripping back all this exterior paint to reveal the original heritage brickwork and demolishing the rear 70’s renovation which was not in keeping with the original home. The windows, feature Urns and bluestone were all kept for reuse in this renovation.

Total restoration of the internal front section of the home was made. The existing cornices, ornate ceiling roses, archways, skirtings, picture rails, fireplaces and the parquetry flooring were all repaired and brought back to its former glory. One of the fireplaces was even cleverly designed to remain in the now bathroom! The same flooring and cornices now flow through to the new rear areas.

The rear involved building a basement garage with pool above and to accommodate the family bedrooms, a double story to the rear was built. Although the rear exterior is modern, it does not affect the streetscape whatsoever as it can only be seen from the rear. It is the perfect blend of beautiful period features with new modern elements.